БРИГА О СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈУ И САРАДЊА ДВА ЗЕМЉЕ
11.05.2015

БРИГА О СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈУ И САРАДЊА ДВА ЗЕМЉЕ

По традицији, поводом „Дана Европе“ и празника Бугарске војске, на Спомен костурницу бугарским оружаним снагама, која је подигнута 1948. године у насељу „Ледена стена“ на територији Градске општине Палилула, палим војницима у завршним операцијама борбе против немачких окупатора на територији бивше СФРЈ, венце су положили Њ.Е. амбасадор Ангел Димитров, Амбасаде Републике Бугарске у Београду, Емил Шипочки, Војни аташе Републике Бугарске у Београду, генерални конзул Бугарске у Нишу Атанас Крстин, Марија Брајдић, начелница Управе Градске општине Палилула-Ниш, делегација Националног савета бугарске националне заједнице у Србији.

„Овде су сахрањени бугарски војници, приликом ослобођења Ниша од окупатора заједно са својим југословенским саборцима – рекао је Њ.Е. Ангел Димитров, амбасадор Републике Бугарске у Београду. „Дошли смо у Ниш да, по традицији, одамо помен палим жртвама (око 2500 хиљаде). То се поклапа и са Даном Европе који симболизује наш заједнички пут, Бугарске која је чланица ЕУ и Србије која је на путу да овај циљ и оствари. По речима Марије Брајдић, начелнице Управе Градске општине Палилула, грађанима је познато да општина Палилула, успешно остварује пројекте у партнерству са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов дол, Ботевград, Ихтиман, Берковица уз подршку фондова Еврпске уније. То је унапредило везе локалних заједница у Региону и јачању културне, социјалне и економске сарадње наше две земље. Зато је подршка Амбасаде и Конзулата Републике Бугарске, на овом путу, за нашу општину веома значајна.

Уз подршку града Ниша и Градске општине Палилула, Завод за заштиту споменика културе у Нишу је 2005.године израдио пројекат рестаурације и конзервације овог спомен обележја у насељу Ледена стена. Неки од радова су већ у том периоду извршени на основу међудржавног договора и у сарадњи са Министарством одбране Републике Бугарске. Траже се нове пројектне могућности у граду да се у потпуности заврши реконструкција спомен обележја и уређење парковне површине. И овим поводом, указано је на потребу реконструкције оштећеног мозајка који краси ово спомен обележје из Другог светског рата. Фотографије и текст (Д.Видојковић)

ТВ КЦН::1 Информер - Почаст палим Бугарима